NIEUWS EN LINKS
 

 

2015:

Kijk voor het laatste nieuws op de site van Studio Stedum of op mijn Studio Stedum pagina op facebook

 

Blik naar Binnen gaat op chique: 

Van 14 november tot 3 december is de expositie te zien in Pulchri in Den Haag. 

http://www.pulchri.nl/tentoonstellingen/blik-naar-binnen

 

Mijn expositie in het consulaat van Turkije is verlengd, de hele maand maart en misschien nog iets langer kun je er nog terecht. 

Kom je van ver, en wil je zeker zijn dat het pand geopend is, bel dan even van te voren naar het consulaat.

 

Zondag 1 maart opent Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum deze expositie,
welkom om 16 uur! Studio Stedum doet mee met de EpiEcclesiae drieluikjes. 

 

 

 

 

2014:

 

 

In een prachtig oud pand in hartje Leiden, het gebouw van het  Honorair Consulaat-Generaal van Turkije, hangt nu een mooie selectie van foto's die ik in mijn reizen in Turkije maakte, vooral de dorpen en huizen komen aan bod. 

Ook nieuw werk, voor wie denkt dat hij al mijn Turkije foto's al eens gezien heeft! 

En als je dan toch in Leiden bent; in Museum Boerhave is op dit moment een charmante, kleine expositie van Ed van der Elsken over het Philips NatLab. Vergeet als foto liefhebber ook niet Antiquariaat van Paddenburgh. En raak je volledig bevangen door de fotografie; je kunt in Leiden fotografie studeren aan de Universiteit. Uniek!

Klik voor meer informatie over mijn Turkije foto’s en fascinatie en praktische info over de expositie op deze link: http://www.hcgturkije.nl/wat-doen-wij/kunst-en-cultuur/Paginas/default.aspx

 

 

Het is bijna zover, op zaterdag 23, zondag 24 en zaterdag 30 en zondag 31 augustus zet Studio Stedum de voordeur en garagedeuren open voor de atelierroute van Blik naar Binnen.

We laten onze nieuwste serie pinhole foto’s zien, speciaal voor dit evenement gemaakt, en bij mooi weer is er een pinhole experience in de garage. Ook laten we andere foto’s zien, middels oude technieken en minder oude technieken vervaardigd.

Alle deelnemers aan de atelierroute doen ook mee aan een expositie in het Schathoes van de Menkemaborg in Uithuizen. De expositie duurt van 23 augustus tot en met 31 augustus. De borg is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10 uur tot 17 uur, het Schathoes is ook op maandag open en sommige avonden.

In september, om precies te zijn in het weekend van 20 & 21 september staan we in Loppersum op de Fluffymarkt, ook bekend als de Lopster Aalbeernmarkt en De Markt Achter de Lagestraat. Naar welke markt komt u? Ze zijn allemaal even gezellig!

Tot binnenkort? (Routebeschrijving op www.studio-stedum.nl)

 

Meestal als de zon gaat schijnen in het voorjaar dan gaat de telefoon en belt er een nieuwe opdrachtgever. Dit jaar ging gebeurde dat weer, alleen kwam er dit keer op een zonnige dag een mailtje. 

Ik  kan ook bekend maken dat er in de nazomer en herfst twee exposities  en een markt aankomen.

De eerste is in de weekenden van 23/24 en 30/31 augustus. Studio Stedum doet mee aan een kunstroute op het Hoogeland (Stedum-Uithuizermeeden-Stedum) georganiseerd door de Boekwerkplaats en Het Behouden Blik. We gaan met het thema Blik naar binnen aan de slag met een, voor ons inmiddels kenmerkende, oude techniek. De ateliers van deelnemende kunstenaars, en ook onze galeriegang en werkkamer zullen in de beide weekenden de deuren open zetten voor nieuwsgierigen. De route voert langs de mooiste dorpjes van Noord Groningen en is ook te fietsen. Meer informatie volgt.

Op zaterdag 20 en zondag 21 staan we op de Fluffymarkt in Loppersum, ook wel de Markt Achter de Lagestraat genoemd. Voor wie in het noorden woont en nog nooit op de Fluffymarkt is geweest.. gezellig langskomen!

De andere expositie zal van november tot en met februari zijn in het Honorair Consulaat Generaal van Turkije in Leiden. De stad van (fotoboeken-) Antiquariaat van Paddenburgh en de stad met de enige Universiteit waar je een master fotografie kunt doen. Hier zal ik een selectie van mijn mooiste Turkije foto's uit de afgelopen 10 jaar laten zien.

In het consulaat is nu een expositie te zien van Geert Snoeijer en Günay Uslu, Nederlandse pioniers in Turkije en in de maanden voor mij is er een tentoonstelling van het werk van Marco van Duyvendijk. Ja, die van het mooie boek Omweg naar Istanbul dat hij met Olaf Tempelman maakte.

 

 

 

2013:

Kom volgend jaar vooral weer langs, en ook op www.studio-stedum.com!

 

 

Op zaterdag 7 en zondag 8 december doe ik mee aan een Kunstverkoop in Kunstlievend Genootschap Pictura.

Wie nog nooit in Pictura geweest is; gaan, het is de mooiste galerie van Groningen met ook nog eens bijna 100 jaar historie.

Open van10 uur tot 17 uur en te vinden op de hoek van het Martinikerkhof en de St. Walburgstraat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Studio Stedum staat zaterdag 12 oktober op de Erfgoedmarkt in Stedum.
We nemen diverse prints mee, gemaakt middels oude fototechnieken
en ook camera’s die gebruikt zijn om de opnames te maken.
De dorpstuin staat er ook met heerlijke inmaak en hapjes en je kunt
met een oude Dam bus van het Nationale Bus Museum op pad.

Voor het hele programma: http://www.museumhuisgroningen.nl/actueel/docs/Programma_Erfgoeddag_2013.pdf

 


Een reisje naar Turkije maken? Dat kan in Zorgbuurderij De Heemen.

Vooral in de voorkamer waan je je in Turkije!

Heerlijk als je werk ergens heel goed past. Rondkijken kan nog in oktober en november.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Studio Stedum is voor de derde keer een lang weekend in Schloss Clemenswerth in Sögel geweest om oude fototechnieken te leren.

De eerste dag hebben we weer een pinhole camera gebouwd, dit keer van een Red Bull blikje, en we maakten de eerste vellen papier lichtgevoelig volgens de Calotypie methode. Dag twee hebben we foto’s gemaakt, best mooie dit keer, en prepareerden we nog meer papier.

Helaas ging er van alles mis met de chemicaliën, waardoor we eigenlijk geen mooie afdrukken hebben. Voor de echt geinteresseerde: de eerste laag, het gelatinemengsel moet een constante temperatuur van 34 graden hebben. Dat ging vrijdag (38 graden ‘s middags!) goed, maar de volgende dagen niet.. Ook de leraar leerde nog wat dit weekend.

Hierbij unserem schönste Fehler:

(het uitzicht en trappenhuis van Haus Münster, waar we overnachtten en werkten)

 

 

In de maanden juni, juli en augustus exposeer ik in de medische praktijk in Hellum. Ik laat bekende series zien, maar wel met nieuwe afdrukken er tussendoor. Zin in een reisje naar Turkije of Mozambique, of heb je mijn beeldreis naar mijn roots nog niet gezien? De praktijk vind je op de hoek van de Hoofdweg en de Heerenhuisweg, je kunt er op werkdagen tussen 8 en 17 uur terecht. En vlakbij zijn het Schildmeer en de mooie Freaylemaborg in het Slochterbos..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De parkeerwachter van de praktijk

 

Ook dit jaar hebben we (Studio Stedum) onze Illy koffieblikjes (na een grondige renovatie) weer gevuld met lichtgevoelig papier en twee foto’s gemaakt voor World Wide Pinhole Day. ‘s Ochtends fotografeerden we het uitgaan van de kerk tegenover ons huis. Je ziet bij de deur rechts een witte waas, dat zijn de mensen die richting de weg lopen.

Later op de dag maakten we een portret van Lenin in Assen. Hij staat daar i.v.m. een expositie in het Drents Museum over Sovjet kunst. Omdat het lekker zonnig was hoefden hij en Gert maar 35 seconden stil te staan.

Hier kun je onze inzending zien, en die van heel veel andere fotografen over de hele wereld:

http://www.pinholeday.org/gallery/2013/index.php?id=865&Province=Groningen

http://www.pinholeday.org/gallery/2013/index.php?id=868&Province=Groningen

 

Een nieuw jaar, nieuwe camera’s. Ik ben nu de gelukkige bezitter van een supersnelle en stille Sony A77 met een erg mooie lens en een lompe Polaroid EE 100 Special direct klaarcamera met harmonicalensje.

Van de Polaroid zie je hier twee mooie plaatjes, gemaakt bij Eekwerderdraai.

De tichelborg Rusthoven en een mooi plekje daar vlakbij.

 

 

2012:

 

Met veel opdrachtgevers in de theater- en muziekhoek, en alle bezuinigingen aldaar, heb ik een fotografisch rustiger jaar gehad dan ik gewend ben. Gelukkig krijg ik tegenwoordig vaak opdrachten van mezelf, van Studio Stedum, en heb ik veel tijd gehad om met oude technieken bezig te zijn en te exposeren.

En het jaarlijkse kerstkaartje houdt me ook gauw een middag van de straat!

Op een nieuw jaar met een klimaat waarin (podium-) kunst en bijzondere muziek weer mogen floreren en ik weer wat vaker in het theater mag rondstruinen!

 

 

Omdat de route van de Tocht om de Noord door Stedum liep exposeerden veel kunstenaars uit het dorp langs de route. Duizenden kijkers op een dag heb je niet zo vaak!

In de meidenkamer van de boerderij aan het eind van de Hoofdstraat exposeerden we onze platen-foto's. Ze hingen er erg mooi in het kleine meidenkamertje boven het bad.

 

 

 

 

 

Workshop Vakantiealbum maken

Vorige maand hebben 4 Stedumer dames hun vakantiealbums afgerond in de Boekwerkplaats in Stedum.

Voor de vakanties hebben we een avond besproken wat goeie foto's zijn, wat een verhaal maakt en hoe je een album interessant maakt. Na de vakantie hebben we een avond geselecteerd.

Het resultaat is de laatste avond gebundeld in een mooi album met stoffen omslag en binding d.m.v. boekschroeven.

We gingen allemaal erg blij naar huis! (Ik maakte natuurlijk ook een album..)

 

 

Studio Stedum raakt steeds meer ervaren met antieke camera's en oude technieken. Kallitypie, cyanotypie, pinhole, platencamera's we vinden het allemaal leuk!

 

Maar we gaan ook mee met de tijd, kijk op studio-stedum.nl voor meer werk, op youtube naar het platencamera filmpje, of op Facebook op de Studio Stedum pagina.

Op 12, 13 en 14 oktober exposeerden we in het kader van Hardtslag Hoogeland, meer info hierover op bovengenoemde sites.

 

 

Op boerderij De Diek'n vlak bij het dorp Zeerijp, dat weer in de buurt van Stedum ligt, is een tentoonstelling van veel van mijn werk te zien. Geen gloednieuw werk, maar werk rond het thema reizen en onderweg zijn. Als je de expositie bekijkt dan maak je een minireis door Turkije, Mozambique, Duitsland en Twente.

Op zondag 29 juli is er om 15 uur een finissage, hopelijk met lekker buiten en zeker met wereldse muziek van Duo vanimpe & Vanesch  (accordeon en gitaar) en lekkere internationale hapjes gemaakt met lokale producten.

 

 

 

 

 

 

 

Studio Stedum stort zich op de Pinhole fotografie en het geven van workshops..

Komend weekend geven we workshops pinhole- en stereofotografie op boerderij De Heemen in het kader van Kunst op de Klei.
Vorige maand hebben we geoefend met vier brave kinderen uit Stedum, nu kon het wel eens wat drukker en hectischer gaan worden!

 

 

Eind april hebben we meegedaan aan Worldwide Pinhole Day:

helen-klein

http://www.pinholeday.org/gallery/2012

De foto is gemaakt met een pinhole camera, in dit geval een ronde doos met deksel, met daarin een cilinder waarop het fotopapier bevestigd zit.

Het licht komt bij pinhole fotografie niet door een lens in de camera, maar door een klein gaatje (0.3 mm). De sluitertijd is hierdoor soms erg lang. Helen moest voor deze foto 3 minuten stilzitten, waarna de zon doorbrak.. Haar dochters hoefden voor een volgende foto maar 15 seconden stil te zitten.

De camera hebben we vorig jaar gemaakt bij een workshop Cyanotypie (blauwdruk), in Duitsland. Deze zomer gaan we met dezelfde cursusgroep ons storten op de Kallitypie.


 

 

In de bibliotheek van Peize waren het boek en de afdrukken van Bathorner Törfshake & Bookweeten Janhinnerk te zien.

De serie was juist hier te zien omdat de man die de naam Bathoorn naar Nederland bracht zich in Peize vestigde. Nog steeds wonen er in Peize en omringende dorpen heel veel mensen met deze achternaam.

 

 

Het Dagblad van het Noorden heeft aandacht besteed aan mijn serie! Klik hier.
Dit artikel heeft bezoekjes van Bathoorns opgeleverd uit verschillende provincies!

 

Voor 15 euro is replace te koop via mij, en het ligt bij Godert Walter
in de winkel en bij Noorderlicht in de verkoop.

 

 

 

 


 

 

 

 

Expositie en boekpresentatie replace in CBK Emmen


Een tentoonstelling van geschilderde objecten van Frank Hutchison en foto's die Marieke de Rooij en ik de afgelopen maanden samen maakten.

Op zaterdag 10 maart opent de expositie om 15.30 uur, dan wordt ook het in eigen beheer uitgebrachte fotoboek replace gepresenteerd. Frank Hutchison en Pieter Immenga zorgen voor muziek op saz, ûd en gitaar.

De expositie is te bezichtigen tot en met 29 april. Voor meer informatie zie www.cbkemmen.nl
 

 

 In de nazomer doe ik mee aan het project Kunstenaars Schrijven van Joanna Paszkiewicz en Flip Ekkers. Er zal een expositie zijn in Galerie Philip Elchers en er wordt een boek uitgegeven.
2011:

Tijdens de Noorderlicht manifestatie in Groningen exposeerden  Marieke de Rooij en ik weer nieuw werk. Dit jaar nog dichter bij de hoofdlocatie en de Noorderlicht galerie dan vorige keer, namelijk in Drukkerij de Marge, aan de A-kerkhof. Deze toplocatie leverde ons ruim 600 bezoekers op!

Mijn serie met de titel Bathorner Torfshake en Bookweeten Janhinnerk  is een fotografische zoektocht naar mijn achternaam en de vondst van mijn voornaam.
Een deel van de serie is te zien bij werk.Güler Lacht bracht pinksteren door op een heel bijzondere plek; een voormalige duitse vliegbasis in de buurt van Enschede. Het gebied heet de Zuidkamp, en werd door Kunstroute Lonneker-Roombeek gekozen als onderdeel van de kunstroute. De hoofddoekjes bleven dit keer in de kast, maar burqa, niqab en kopvodden gingen mee met de mobiele studio.

Güler genoot van het mooie weer en vermaakte zich prima in Mooi Twente. De Studiomedewerkers werkten aan meerdere nieuwe fotoseries.
Dagblad Tubantia schreef over de Güler Lacht Studio's, om het deel van het artikel te lezen dat over ons gaat klikt u hier.


Leuke mede-exposanten: Reisbureau BiDOV van Viviane Rose en Passportraits Performance Migrating Studio van Efrat Zehavi.


Tijdens Kunstspoor Stedum werden de handelingen van de Güler Lacht Studio medewerkers vastgelegd op Super8 film door Jan Alwin de Jong, dit filmpje is nu gedigitaliseerd, en te zien op Youtube en hier:

Janna Bathoorn Fotografie en de Güler Lacht Studio's bestaan nu ook in LinkedIn Land..


2010:
 KUNSTMOnuMENT Loppersum:


Ik exposeerde ouder en nieuwer werk in de molen van Westerwijtwerd. Vooral mijn 'oude' werkt paste erg goed bij de sfeer in de molen.
In de kerk van Westerwijtwerd  een prachtige videoregistratie vertoond over de eigenaren van het net gesloten huiskamercafe van Westerwijtwerd, gemaakt door Itamar Kool. Erg mooi!


 

 


 

 

Open Stal in Oldeberkoop was leuk! Güler Lacht was erg populair, en we kregen heel veel reacties. Per mail, ook in de vorm van zelfgemaakte portretten, en op geeltjes op de muren van de kleedkamers:Open Stal, Oldeberkoop:

Een kaartje voor de route is voor € 3,- bij de kiosk in het centrum van het dorp te koop, kinderen tot en met veertien jaar hebben gratis toegang en op maandagen is de toegang voor iedereen gratis. Bij de kiosk is een catalogus met routebeschrijving verkrijgbaar voor 5 euro. Van 17 juli t/m 15 augustus  iedere dag (!) open van 13 tot 18 uur.

Voor meer informatie klik op de affiche hierboven.

Güler Lacht exposeert in de kleedkamers van de gymzaal.


Dankzij een chinese vriendin die een tekst over Güler Lacht op een chinese website vertaalde kwamen we hier achter:Zowel Güler Lacht, als Kees van de Veen, als de jury van World Press zijn niet zo heel erg origineel... Klik hier voor meer informatie over deze bizarre ontdekking.
Het kan maar niet op.. de foto van Kees van de Veen heeft nu ook de derde prijs gewonnen bij de World Press Photo wedstrijd!
Nog meer bekendheid! Heel raar dat we de wereld over zullen gaan in zo'n belangrijke expositie en een boek.. Leuk!!

De foto die Kees van de Veen van Onur en mij in actie maakte tijdens Kunstspoor (zie 2009, hieronder) heeft een eerste prijs bij de zilveren camera gewonnen!In Stedum werkte ik mee aan het N8W8 project, opgezet door boekbinder Wim Gremmen en duizendpoot Susanna Lemstra en uitgevoerd met kunstenares/lerares Miriam Geerts. Met kinderen uit het dorp hebben we in twee middagen de Nachtwacht nagebouwd en fotografisch vastgelegd.
Het eindproduct is een mooi boekwerkje, door Studio Stedum vormgegeven (=Jan Alwin en ik, niet op googlen, onze website is nog beroerd!) en er hangt nu een groot eigentijds Nachtwacht doek in Stedum.

Tot 26 maart exposeerde ik Em casa de .. -Thuis bij expats in Mozambique bij Multicultureel Vrouwencentrum Jasmijn, aan de Floresstraat in Groningen.
Ook de interieurfoto's die ik in Turkije maakte in een prachtige oude kamer volledig ingericht met traditionele stoffen, kleden en kussens waren er te zien.
Marieke de Rooij toonde er foto's gemaakt op de Vakantiebeurs in Utrecht.
www.jasmijn.info
Komend jaar exposeer ik met KUNSTMOnuMENT, een vijfjaarlijks kunstfestival in de gemeente Loppersum, en Güler Lacht is gevraagd aan de slag te gaan in Oldeberkoop met Open Stal.2009:


Tijdens het Noorderlicht festival 2009 exposeerde ik bij Interieur Nul50, vlakbij de hoofdtentoonstelling in de der Aa-kerk.
Em casa de .. -Thuis bij expats in Mozambique.Marieke de Rooij liet een serie foto's zien van antiekzaken in Italië met hun eigenaren. http://www.mariekederooij.com/


www.rasa.nl


KunstSpoor was enorm druk en gezellig. De Güler Lacht portretten hingen prachtig op de oude zolder van de 'Jensemaheerd', en de reacties waren overweldigend. Leuk dat het werk weer tentoongesteld is geweest!De Güler Lacht Studio's hebben bijna 100 nieuwe mensen mogen portretteren. Het resultaat is te zien op www.gulerlacht.nl

Hieronder een impressie van de 3 dagen. Onderstaande foto werd gemaakt door Kees van de Veen voor het Dagblad van het Noorden, vlak voor dat een onweersbui losbarstte!
(we werden aangesproken door iemand van de organisatie of we toestemming hadden voor straatverkoop!)In onze gang hebben ongeveer 800 mensen rondgekeken! Gelukkig kregen we hulp van vrijwillige suppoosten uit het dorp en vrienden.


Een mini-expositie van 3 foto's bij de Drie Dagen in de foyer van het Grand Theatre, en ik fotografeer natuurlijk weer! Een druk weekend..

Op 29 januari opende in het gemeentehuis van Ten Boer het Plattelandshuis Hoogeland.
In dit deel van het gemeentehuis, waar ook de Vereniging van Groninger Dorpen kantoor houdt, zal vanaf die dag mijn serie schuurtjes daar te zien zijn, en wellicht later nog eens een andere serie.
Voor vrienden die eerst één maar sinds kort drie oude Volkswagenbusjes verhuren maakte ik foto's voor de site. www.happylittlecamper.nl

In het maandblad Living van april een uitgebreide reportage! Helaas voor mij maakte de Living eigen foto's, maar gelukkig speelt 'mijn' retro parasol een rol in het verslag van een weekend met de camper!


 

Voor het Grote Frituurnummer van de Vagebond maakte ik foto's omtrent het thema patat. www.tijdschrift-de-vagebond.nl


2008:

Nieuwe sites van oud studiegenotes:

Rose van den Akker    http://www.rosekleurig.nl/
Rozemarijn Tromp   http://www.nelum.nl/          
 
Van 25 september tot en met 11 oktober was mijn serie Vriezenveense schuurtjes te zien in de Peddemors Boerderij in Vriezenveen.
De monumentale Twentse boerderij ligt aan het Westeinde in Vriezenveen, een lange straat waar een groot deel van de boerderijen ooit is verdwenen in de vlammen van 'de grote brand'. Gelukkig bestaat de Peddemors nog, en is deze open voor publiek.
De dorpskrant  de Stedumer heeft mij al gevonden, ik maak portretten voor de omslag, en leer de Stedumers beter kennen.

We hebben een site gemaakt voor Mustan Kledingreparatie, hier een link zodat hij snel door de zoekmachines gevonden wordt. www.kledingreparatie-mustan.nl

We mogen meteen op de kat van de buren passen...

2007:


De expositie in galerie Kunst in de Kop in het kader van het Noorderlicht festival leverde veel reacties op in het gastenboek. Zoals wij zelf verrast werden door het resultaat van ons experiment, zo stonden ook veel bezoekers versteld van hun gedachten bij het zien van de gezichten.Resultaten van de Open Dagen van de Güler Lacht Studio's staan ook op www.gulerlacht.nl!  Meer informatie op de Güler Lacht site, en die van Noorderlicht. (Persinformatie? Klik hier..)
 


Een bliksem expositie bij galerie Forma Aktua. De zomersalon heeft als thema 'Geld'. Het is de bedoeling van de galerie dat er veel werk verkocht wordt. Ik leverde een collage van spaarvarkentjes aan waarvan losse foto-elementen te koop zijn. Tesamen vormen de beelden een groot euroteken.

De atelierroute was een groot succes! De medewerkers van de Güler Lacht studio's konden de drukte maar net aan!
Het resultaat is 140 geportretteerde mensen, waarvan we ongeveer de helft gaan exposeren met het Noorderlicht festival.

Voor meer informatie, zie onze gloednieuwe Güler Lacht site!Van 28 april tot en met 31 mei  exposeer ik grote zwart/wit foto's geprint op canvas in galerie Forma Aktua. De andere exposanten zijn Revan Barlas ,zij heeft een nieuwe serie zwarte en witte hoeden (of zijn het capuchons?) die ze laat zien, en Odile van der Stel, zij laat monumentale abstracte (zwart/wit) schilderijen zien. Het thema van deexpositie is dan ook zwart/wit!  http://www.forma-aktua.nl

Klik hier voor een impressie van het bevrijdingsfestival 2007 in het Stadspark

Voor theater evenement  Pentament welke rond pinksteren in Bourtange plaats zal hebben, heb ik foto's gemaakt voor de website en de publiciteit, en zal ik nog meer gaan werken.

Mini-expositie in Galerie DiN, met veel andere kunstenaars uit 'Binnenstad Oost' in Groningen. Zeefdrukjes van pin-hole foto's. Niet mijn dagelijks werk, wel leuk om eens te exposeren!

Voor de homepage van de Noorderlingen heb ik foto's gemaakt van een prachtige maquette. Let vooral op het Groninger Landschap!   www.denoorderlingen.nl


Onderstaande serie zal ik in 2008 in de Peddemors boerderij in Vriezenveen exposeren. Tegen die tijd meer informatie.
De tekst loopt niet helemaal lekker, maar leuk is het wel om aandacht te krijgen in de regionale krant!
Op 17 februari was er een cursuspresentatie zijn van de Usva Videocursus 2006. Er waren veel korte filmpjes van cursisten te zien zijn (ook van mij), en het nieuwste werk van het beroemde Videocollectief... Voor wie er niet bij was, binnenkort krijg ik de filmpjes op dvd, en kun je ze misschien via deze site bekijken.
 2006:


Alweer een vormgevingsproject! De grafische vormgeving hebben we weer samen gedaan, het interieur heb ik bedacht en deels uitgevoerd. Ook is er een mini-expositie van mijn Turkije kleurenfoto's te zien.
Neem gerust een kijkje in Kledingreparatie Mustan aan de Nieuwe Ebbingestraat. Naast  Paspartoe en tegenover de toko's en Etos.
En als je Mustan of Sukran er van overtuigt dat je bevriend met ons bent krijg je wellicht een heerlijke espresso...

Voor een congres in november hebben Jan Alwin en ik de vormgeving gedaan. Een leuke mix van beeld- interieur- en grafische vormgeving!
Zo groot zijn mijn foto's nog nooit afgedrukt!  Nu te bewonderen vanaf de snelweg Heerenveen - Leeuwarden, een paar kilometer voor de Friesehoofdstad.

 mercator.xs4all.nl/gulerlacht/Oordeel of vooroordeel

Een eerste blik, of nauwkeurige bestudering, wat zie je of wat interpreteer je, wat zegt een oogopslag en wat zegt ze niet. Wat is het verschil tussen een pasfoto en het gezicht van de persoon tegenover je... Hoe reageer je, waarom?


Gustav Janouch
uit Gesprache mit Kafka:

In het voorjaar van 1921 werden in Praag twee
foto-automaten geïnstalleerd, die kort daarvoor in het buitenland waren
uitgevonden. Op een vel kreeg je zes, of tien, of zelfs meer foto's van
dezelfde persoon.
Toen ik met zo'n serie foto's bij Kafka kwam, zei ik opgewekt: 'Voor een
paar kronen kun je je van alle kanten laten fotograferen. Dat toestel is een
gemechaniseerde "Ken-uzelf".'
Je bedoelt 'Misken-uzelf"! zei Kafka met een glimlachje. Ik protesteerde:
'Wat bedoel je? De camera liegt toch niet?'
'Hoe kom je daarbij?' Kafka hield zijn hoofd schuin. 'De fotografie bindt de
blik aan het oppervlak. Daardoor wordt het verborgen wezen verduisterd dat
als een spel van licht en schaduw door de omtrekken van de dingen heen
glanst. Zelfs met de sterkste lenzen kun je dat niet te pakken krijgen. Je
moet er op het gevoel naar tasten. Die automatische camera maakt niet dat
het menselijk oog  verveelvoudigd wordt, maar geeft alleen maar de kijk van
een fantastisch vereenvoudigd vliegeoog.'Over het World Wide Photofestival staat helaas niets op het internet. Gewoon de exposities bezoeken dus! Er zijn wel (Groningse) plannen om na afloop van het rondreizende festival een volledig overzicht op het worldwideweb te zetten.

Weer eens meegedaan aan een gezellige fotowedstrijd (veel meer kans op prijzen dan bij de echte wedstrijden!), helaas geen reisje naar Cleef, maar wel een eervolle vermelding op de site gekregen.

Met deze foto was het wel raak, de 'pechvogel' in de auto heeft een Peter Pan Speedrock 2CV (een lelijk eend) gewonnen!

2005:


Tijdens Noorderlicht exposeerde ik met het fotocollectief waar ik dit jaar mee heb gewerkt.

Klik op de folder om deze te bekijken, of hier voor meer informatie over de expositie.

In hetzelfde kader exposeerde ik ook in Galerie Mooie Dingen, Sint Jansstraat 42.

Het Dagblad van het  Noorden koos mijn 'trap' foto uit om te beschrijven in een serie over Noorderlicht. Klik hier voor het artikeltje. De foto met de eland heb ik trouwens verkocht!
voorkant FOTO tijdschrift

Aan mij de eer om op de eerste pagina van het mei nummer tijdschrift FOTO te staan!
Klik hier voor deze pagina


In mei had ik een expositie in KUNSTLIEVEND GENOOTSCHAP PICTURA.  Deze galerie zit in een prachtig pand aan de Martinikerkhof in Groningen. Exposeren in de oude bestuurskamer was helaas niet mogelijk, maar ik ga er binnenkort wel fotograferen!

Op verzoek; mijn afstudeerscriptie op de site! klik hier voor een verhaal over het fotograferen van mensen en hoe ze wonen. (De lay-out wil op pc's nog wel eens afwijken, excuses voor de verspringingen.)

De ARCHITECTUURGIDS OOSTERPARKWIJK is te koop
voor nog geen 10 euro!
Bij o.a. boekhandel Godert Walter en Scholtens-Wristers
isbn 90-71903-03-6

Suppoost, of gids, of schilder... ik doe meer dan fotograferen.
Klik de link voor de site van deze werkgever  www.noorderlicht.com

Op de digitale architectuurgids van Platform Gras zijn met een beetje zoekwerk foto's van mijn hand te vinden  www.architectuurgids.org